Osiot
Valikko
Sotamuseo

Sukellusvene Vesikko

Sukellusvene Vesikko Suomenlinnassa. Kuva Sotamuseo.

Vesikko on entisöity suomalainen sukellusvene 1930–1940-luvuilta.

Sukellusvene Vesikko on suljettu.

Sukellusvene-elämys kuivalla maalla

Vesikossa kävijä voi konkreettisesti tutustua sukellusvenemiesten ahtaaseen työympäristöön diesel- ja sähkömoottorien sekä torpedojen keskellä. Kokemusta tehostaa Vesikkoon rakennettu äänimaailma: kävijä kuulee moottoreiden käyntiäänet ja miehistön komennot sekä torpedohyökkäyksen äänet.

Puolustusvoimien Palvelukeskuksen Oppimis- ja kuvapalveluyksikkö on tuottanut yhteistyössä Sotamuseon kanssa uuden virtuaalisen kokemuksen tutustua sukellusvene Vesikkoon. Koe Vesikon virtuaalikierros täältä.

Vesikon vaiheet

Sukellusvene CV-707 rakennettiin Turussa saksalaisten tilauksesta ja se valmistui vuonna 1933. Suomen valtio osti veneen 1936, jolloin se sai nimen Vesikko. Vesikko osallistui neljän muun suomalaisen sukellusveneen kanssa talvi- ja jatkosotaan. Sotien jälkeen Vesikko säästyi ainoana suomalaissukellusveneenä romutukselta. Mittavan entisöintityön jälkeen se avattiin yleisölle Sotamuseon näyttelykohteena Suomenlinnassa heinäkuussa 1973.

Sukellusvene Vesikko on Sotamuseon suosituin vierailukohde ja maailmanlaajuisestikin merkittävä merisodankäynnin muistomerkki.

Sukellusvene Vesikon konehuoneesta. Kuva Sotamuseo.

Linkkejä

virtuaalikierros sukellusvene Vesikossa
Vesikko-video