Hyppää sisältöön

Tietoa meistä

Sotamuseon Maneesi ja taustalla Tykistömaneesin pääty.

Vuonna 1929 perustettu Sotamuseo on Puolustusvoimien keskusmuseo. Sotamuseo on osa Maanpuolustuskorkeakoulua.

Puolustusvoimien sotilasmuseotoiminta koostuu Sotamuseosta, sen yhteistyömuseoista sekä joukko-osastojen ja sotilaslaitosten perinnehuoneista. Toimintaa säätelee normi Puolustusvoimien sotilasmuseotoiminnasta ja sitä ohjaa Pääesikunta.

Sotilasmuseotoiminnan tavoitteena on antaa kuva Puolustusvoimien kehityksestä osana suomalaista yhteiskuntaa. Sillä on tärkeä rooli veteraanien perinnön siirtämisessä tuleville sukupolville sekä maanpuolustustahdon ja suomalaisen identiteetin rakentamisessa ja ylläpitämisessä.

Vuonna 1929 perustettuun Sotamuseoon on vuosikymmenten aikana talletettu satoja tuhansia Suomen sotahistoriaan liittyviä esineitä ja valokuvia ja ne ovat laajimmat sotahistorialliset kokoelmat Suomessa.

Sotamuseon toimisto ja näyttelykohteet – Sotamuseon Maneesi, Tykistömaneesi ja Sukellusvene Vesikko – ovat Helsingissä Suomenlinnassa. Kokoelmatoiminnot on sijoitettu Vantaalle.

Sotamuseo tarjoaa sotahistoriaan liittyvää osaamista ja palveluja suurelle yleisölle, Puolustusvoimille ja muille viranomaisille sekä alan tutkijoille. Sotamuseon näyttelyissä vierailee vuosittain yli 140 000 kävijää (2023) ja lisäksi sen kuva-, kokoelma- ja tietopalveluja käyttävät tuhannet muut asiakkaat.

´