Tietoa meistä

Sotamuseon rakennukset Maurin- ja Liisankadun kulmasta kuvattuna. Kuva Puolustusvoimat.

Vuonna 1929 perustettu Sotamuseo on Puolustusvoimien keskusmuseo ja valtakunnallinen sotahistoriallinen erikoismuseo. Sotamuseo on osa Maanpuolustuskorkeakoulua.

Puolustusvoimien sotilasmuseotoiminta koostuu Sotamuseosta, sen yhteistyömuseoista sekä joukko-osastojen ja sotilaslaitosten perinnehuoneista. Toimintaa säätelee normi Puolustusvoimien sotilasmuseotoiminnasta ja sitä ohjaa Pääesikunta.

Sotilasmuseotoiminnan tavoitteena on antaa kuva Puolustusvoimien kehityksestä osana suomalaista yhteiskuntaa. Sillä on tärkeä rooli veteraanien perinnön siirtämisessä tuleville sukupolville sekä maanpuolustustahdon ja suomalaisen identiteetin rakentamisessa ja ylläpitämisessä.

Vuonna 1929 perustettuun Sotamuseoon on vuosikymmenten aikana talletettu satoja tuhansia Suomen sotahistoriaan liittyviä esineitä ja valokuvia ja ne ovat laajimmat sotahistorialliset kokoelmat Suomessa.

Sotamuseon toimisto sijaitsee Helsingin Kruununhaassa. Sotamuseon näyttelykohteet, Sotamuseon Maneesi, Tykistömaneesi ja Sukellusvene Vesikko, ovat Suomenlinnassa. Kokoelmatoiminnot siirtyvät Vantaalle vuoden 2019 aikana.

Sotamuseo tarjoaa sotahistoriaan liittyvää osaamista ja palveluja suurelle yleisölle, Puolustusvoimille ja muille viranomaisille sekä alan tutkijoille. Sotamuseon näyttelyissä vierailee vuosittain yli 100 000 kävijää (2018) ja lisäksi sen kuva-, kokoelma- ja tietopalveluja ovat käyttäneet tuhannet muut asiakkaat.