Hoppa till innehåll

Samarbetspartner

Krigshistoriska samfundet i Finland r.f.

Krigshistoriska samfundet i Finland grundades i januari 1944 som en stödförening för Krigsmuseet. Föreningen hette ursprungligen Krigsminnesföreningen. Samarbetet mellan Krigsmuseet och Krigshistoriska samfundet har fortgått med varierande intensitet ända fram till våra dagar.

Krigshistoriska samfundet i Finland utgiver en krigshistorisk tidskrift Sotahistoriallinen Aikakauskirja. Den nyaste utgåvan, nr 42/2022, publicerades i december 2022 (på finska, med sammandrag på engelska). Förfrågningar: Tiedekirja/Vetenskapsbokhandeln.

Länkar

Patarei comes to life – War Museum Tallin

Dokumentärprogrammet Patarei comes to lift som har spelats in av Estlands krigsmuseum berättar om fängelset Patarei i Tallinn, om dess händelserika historia samt om projektet med att restaurera fängelset. Komplexet, som ursprungligen hade byggts som en fästning på 1800-talet, har kontrollerats av många stormakter och inom dess väggar har såväl kriminella, som politiska fångar och förföljda judar hållits fångna.

Som en unik del av Europas historia är Patarei numera ett populärt turistmål. Även estländarna värderar det fortfarande högt, och är därför beredda att lägga ned möda på att hålla detta landmärke, som redan har börjat förfalla, i skick.

Du kan bekanta dig med videon om Patareis fängelse och dess historia här.

War Museum Tallin - info

´